NATO og Europa: Hva mente Macron med «hjernedød»? Hør podcasten med Pierre-Mathieu Duhamel og Paal Frisvold

Publisert: 22. januar 2020

Gikk du glipp av nettverksfrokosten med samtalen mellom Frankrikes ambassadør til Norge, Pierre-Mathieu Duhamel og Paal Frisvold, redaktør av nettsiden europeiskpolitikk.no?

Lurer du på hva Macron mente med «hjernedød» og hvordan NATO og Europa ser ut fra Paris? Hør podcasten der Duhamel legger mer vekt på «hjerne» enn «død».

Duhamel forklarte hva Macrons visjon for sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid i Europa betyr. Med dagens spente politiske situasjon i Midt-Østen er det viktig å forstå Frankrikes syn. I et intervju med The Economist nylig uttrykte den franske presidenten Emmanuel Macron bekymring for NATO og kalte organisasjonen for «hjernedød».

Macron etterlyste en debatt om Europas suverenitet i en verden hvor realpolitisk makt er blitt viktigere enn multilateralt samarbeid. Når president Trump vender oss ryggen og et totalitært Kina blir stadig mer dominerende, fremstår Europa som sårbar. I tillegg har ikke NATO-alliansen fungert slik som forutsatt etter at USA trakk seg ut av Nord-Syria uten å varsle eller konsultere sine allierte. Tilbaketrekningen åpnet for tyrkiske angripe av kurdiske styrker – soldater som tidligere hadde nedkjempet IS’ fotfeste i regionen på vegne av vestlige allierte.

Nå ønsker Macron å reise en debatt om hvordan Europa kan kontrollere sin egen skjebne og forsvare seg selv. Tidligere har den tyske forbundskansler Angela Merkel uttalt at tiden der Europa kunne stole på andre er over.

I nettverksfrokosten fikk vi bedre forståelse for hva Macron ser for seg rundt spørsmål som:
• Går det i retning av et eget europeisk forsvar sammen med eller ved siden av NATO?
• Hva kan det bety for Norge?
• Hva kan det bety for EUs nye samarbeid om forsvarsindustri?

Pierre-Mathieu Duhamel er Ambassadør til Norge siden våren 2019. Han har lang erfaring med ledende stillinger fra diplomatiet, politikken, forvaltningen og næringslivet. Duhamel er utdannet ved École nationale d’administration (ENA) og er hedret med den franske Æreslegionen.

Hør podcasten fra nettverksfrokosten på engelsk her.

Ta gjerne kontakt med PF Internasjonal politikk og økonomi.