foto: Polyteknisk Forening

Lytt til #PolyPod: Tett på NATOs Stabssjef

Publisert: 12. januar 2024

Hvordan jobber NATO konkret for fred, frihet og demokrati? Har det nå ringt inn fra et sikkerhetspolitisk friminutt etter den kalde krigen? Hva betyr forsvarsalliansen Artikkel 5 i praksis?  

Lytt til samtalen mellom: 

  • Stian Jenssen, Director of the Private Office of the NATO Secretary General 
  • Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening 

I denne episoden lærer du om hvordan NATO har utviklet seg og hvordan forsvarsalliansen nå jobber. Fremdeles gjelder «Keep the Russians out, keep the Germans down and keep the US in», som deklarert av NATOs første generalsekretær, Hastings Ismay, i 1949. Du får også innblikk i den endrede betydningen av teknologi og kunstig intelligens for utviklingen av NATO. Stabssjefen deler også sin optimisme knyttet til neste generasjon og demokratienes seier.

Hva skal vi tro om utviklingen i Ukraina? 

Hvorfor er NATOs stabssjef forsiktig optimist for Ukraina ved inngangen til 2024? Hva skal vi følge med på for å forstå utviklingen her fremover? Hvordan er det å jobbe så sentralt i NATO med krig og konflikt døgnet rundt? 

Lytt til samtalen mellom: 

  • Stian Jenssen, Director of the Private Office of the NATO Secretary General 
  • Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening 

I denne episoden lærer du om hvordan ukrainernes motstandskamp og vestens vedvarende støtte gir grunn til optimisme selv i svært krevende tider. Du får høre om hvordan det er å jobbe sentralt i NATO under den lenge varslede krigen i Ukraina. NATO’s stabssjef forteller også om hva som politisk, kulturelt og militært påvirker robustheten og dermed sikkerheten i europeiske demokratier. 

Ta gjerne kontakt med styret i PF Samfunnssikkerhet eller styret i PF Internasjonal politikk og økonomi!