Møte i regi av: PF Internasjonal politikk og økonomi

Verden sett fra Kabul

Verden sett fra Kabul
Foto: Ole Kaland/NRK og Gorm Kallestad/Scanpix


Mange ble overrasket da Talibans soldater raskt inntok presidentpalasset i august. Nå er det deres regjering nabolandene og verden må forholde seg til og forhandle med. Kristian Berg Harpviken er forsker og har fulgt utviklingen i Afghanistan de siste 30 årene. Yama Wolasmal har selv opprinnelse fra landet og er en av de mest ettertraktede nyhetsreportere og journalister som kjenner menneskene, regionen og landet best.  I Polyteknisk Forening er det mye vi gjerne skulle vite, og vi lurer blant annet på om vesten nå er satt «sjakk-matt» i Sentral-Asia? Vil Kina nå med deres Belt-and-Road prosjekt ved siden av store investeringer i koppergruvene stå for gjenoppbyggingen av landet? Nylig anmodet kineserne sammen med Russland, Pakistan, India, Iran og de sentral-asiatiske statene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan FN om en giverkonferanse for Afghanistan. USA og deres vestlige allierte på sin side har sperret pengebeholdningen til den afghanske sentralbanken på sårt trengte 9 milliarder dollar.

I dette store spillet spør vi hva egentlig den nye regjeringen tenker i Kabul? Hvor henter de sin legitimitet? Bør vi forstå Taliban som afghanske nasjonalister eller internasjonale jihadister? Hvordan forholder nabolandene seg til det nye afghanske regimet? Vi ber to av landets fremste spesialister om å opplyse og oppdatere oss på situasjonen, og om å se litt inn i krystallkulen for å forsøke å se verden fra Talibanlederne, og fra den sivile befolkningen i Afghanistan sin side.

For bedre å forstå hvordan verden ser ut fra Kabul, møter du:

  • Yama Wolasmal, Midtøsten-korrespondent, NRK
  • Kristian Berg Harpviken, Research Professor, The Peace Research Institute Oslo

Du kan stille spørsmål i forkant via @polyteknisk i sosiale media.

Medlemmer av Polyteknisk Forening er velkomne til å delta fysisk. Påmeldte til digital deltagelse får tilsendt lenke til pålogging i forkant.

Croissants og kaffe serveres til praten fra kl. 0800.

Seminaret inngår i serien “Verden sett fra…”. For å forstå hvilken vei verden går, må vi først forstå de som former den. I en serie seminarer utfordrer Polyteknisk Forening deg til å se verden fra maktsentrenes ståsted, ved hjelp av noen av landets fremste eksperter og forskere. Serien er støttet av Fritt Ord og er åpen og gratis for alle påmeldte.

Velkommen!

Påmelding

Ticket Type Spaces
Medlem av Polyteknisk Forening. Fysisk deltagelse.
Medlem av Polyteknisk Forening. Digital deltagelse.
Ikke medlem av Polyteknisk Forening. Digital deltagelse


Jeg vil bli medlem i Polyteknisk Forening nå!