NATO og Europa: Hva mente Macron med «hjernedød»?

14. januar 2020 kl. 07:30 - 09:00

I denne nettverksfrokosten møter du Frankrikes ambassadør til Norge, Pierre-Mathieu Duhamel. Han vil forklare nærmere hva Macrons visjon for sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid i Europa betyr.

Med dagens spente politiske situasjon i Midt-Østen er det viktig å forstå Frankrikes syn. I et intervju med The Economist nylig uttrykte den franske presidenten Emmanuel Macron bekymring for NATO og kalte organisasjonen for ‘hjernedød’.

Macron etterlyste en debatt om Europas suverenitet i en verden hvor realpolitisk makt er blitt viktigere enn multilateralt samarbeid. Når president Trump vender oss ryggen og et totalitært Kina blir stadig mer dominerende, fremstår Europa som sårbar. I tillegg har ikke NATO-alliansen fungert slik som forutsatt etter at USA trakk seg ut av Nord-Syria uten å varsle eller konsultere sine allierte. Tilbaketrekningen åpnet for tyrkiske angripe av kurdiske styrker – soldater som tidligere hadde nedkjempet IS’ fotfeste i regionen på vegne av vestlige allierte.

Nå ønsker Macron å reise en debatt om hvordan Europa kan kontrollere sin egen skjebne og forsvare seg selv. Tidligere har den tyske forbundskansler Angela Merkel uttalt at tiden der Europa kunne stole på andre er over.

I denne nettverksfrokosten får du bedre forståelse for hva Macron ser for seg, og vi spør:

  • Går det i retning av et eget europeisk forsvar sammen med eller ved siden av NATO?
  • Hva kan det bety for Norge?
  • Hva kan det bety for EUs nye samarbeid om forsvarsindustri?

Ambassadør Duhamel vil bli intervjuet av Paal Frisvold, redaktør av nettsiden europeiskpolitikk.no, og du får anledning til å stille spørsmål.

Pierre-Mathieu Duhamel er Ambassadør til Norge siden våren 2019. Han har lang erfaring med ledende stillinger fra diplomatiet, politikken, forvaltningen og næringslivet. Duhamel er utdannet ved École nationale d’administration (ENA) og er hedret med den franske Æreslegionen.

Samtalen foregår på engelsk.

Ferske croissants serveres fra kl. 0800.

Bienvenue!

Vil du dele dette med ditt nettverk?