Bli medlem i Polyteknisk Forening for å få tilgang til dette innholdet. Bli medlem

Publisert: 26.02.2019

Kosmisk stråling og klimaendringene

1. april 2019 kl. 10:00 - 12:00

Det er svært sikkert at global oppvarming er menneskeskapt og forskere setter ikke spørsmålstegn ved at CO2 har en innflytelse på klodens temperatur. FNs klimapanel viser at det er mer sannsynlig at mennesker har stått for 80% enn for 20% av oppvarmingen av kloden. Verdens ledere samler seg om behovet for å redusere klimagassutslippene dramatisk og raskt. Til tross for dette, hevder noen miljøer at den pågående globale oppvarmingen først og fremst skyldes kosmisk stråling.

PF Senior har invitert Henrik Svensmark, som mener at solens aktivitet er den viktigste årsaken til klimaendringene, til debatt med Rasmus E. Benestad, som jobber med sammenhengene mellom naturlige klimavariasjoner og den menneskeskapte globale oppvarmingen. De vil holde hvert sitt foredrag, før PF Senior åpner for spørsmål og debatt.

Henrik Svensmark (1958) er en dansk astrofysiker. Han er Senior Researcher ved DTU SPACE National Space Institute. Han har licentiatgrad fra Danmarks Tekniske Universitet (1987). Han var post doc. ved University of California, Berkeley og har jobbet ved Nordisk Institut for Teoretisk Fysik, Niels Bohr Instituttet og Danmarks Meteorologiske Institut. Hans publikasjoner dekker i hovedsak kosmisk stråling.

Rasmus E. Benestad (1968) har doktorgrad i fysikk fra Atmospheric, Oceanic and Planetary Physics ved universitetet i Oxford i England (1997). Han er seniorforsker ved Meteorologisk institutt, leder for Tekna Klima, og har jobbet med menneskeskapte klimaendringer og naturlige klimavariasjoner. Benestad har blant annet skrevet læreboken Solar Activity and Earth’s Climate og vært med å drive bloggen RealClimate.org.

 Velkommen!

Vil du dele dette med ditt nettverk?