Foto: Privat, Facebook, Privat, KS, Jessica Lund, OAT, AHO, Nordic Office of Architecture, Nadia Frantsen, NORAD Publisert: 15.09.2023

Habitat-dagen 2023: Gjenoppbygging i Ukraina

2. oktober 2023 kl. 16:00 - 19:00

Fysisk i Polyteknisk Forening og digitalt på Polyteknisk Forenings nettside.

Habitat Norway, KS (Kommunesektorens Organisasjon) og Norsk BOBY (Norsk Bolig- og Byplanforening) inviterer til den årlige Habitat-dagen i Polyteknisk Forening!

I Ukraina er 170.000 bygninger ødelagt, herunder 337 skoler (iflg. UNESCO). Landet har sterkt behov for bistand utenfra til gjenreising, også mens krigen varer. Det norske ‘Nansen-programmet’ er forpliktet til å bistå med 75 milliarder kroner over fem år, halvparten til gjenoppbygging av sivilt samfunn. Utfordringen er ‘build back better’.

Den norske regjeringen har forutsatt at den sivile bistanden i hovedsak skal kanaliseres gjennom store internasjonale organer, som Verdensbanken og EU. Men vil en slik ‘top-down’-praksis være bærekraftig? Det reises spørsmål om slike overnasjonale organer vil være egnet til å virke optimalt og nært i samspill med kommuner og lokale bysamfunn. Hvordan kan norske midler og norsk kompetanse best nyttes til å bygge opp igjen sterke by- og boligmiljøer? Hvordan kan vi bidra til å styrke demokratisk styrte lokalsamfunn og arbeidet med anti-korrupsjon?

For et langvarig norsk engasjement i gjenreising av Ukraina vil det være viktig å ta denne debatten ut i det åpne. Har vi noen modeller og erfaringer som kan være nyttige for det ukrainske sivilsamfunnet? Kan et direkte samspill mellom ukrainske og norske bykommuner være en mulighet?

Programmet deles i to, første del på engelsk, så på norsk etter en pause.

16:00
Peter Butenschøn, arkitekt, byplanlegger og forfatter
Welcome and introduction

Ivan Fedorov, Mayor, Melitopol, Ukraina
What we need – and how we need it

Jonas Andersen Sayed, Mayor, Sokndal

Bjørn Rongevær, Senior Advisor, KS
Building and rebuilding communities

Christian Syse, Special Representative for Ukraine, Ministry of Foreign Affairs
A Norwegian response


Intermission


Erling Dokk Holm, førsteamanuensis, NMBU
Forutsetninger for god byutvikling

Ida Højlund Rasmussen, stipendiat, AHO
Muligheter i Lviv

Paola Bornaschella, Architect and Founding member, Architects Without Borders Norway
Aktuelle prosjekter

Christian-Marius Stryken, direktør interessepolitikk og jus, NBBL
Samvirke om boligpolitikk

Jorun Sigrid Nossum, assisterende direktør, NORAD
Norsk bistand – hvordan kan den kanaliseres?

Diskusjon

19:00
End of conference/Takk for i dag

Mens du gleder deg kan du få med deg fjorårets seminar: Habitat-dagen 2022: Urban Rivers – Connecting People, Cities and Rivers. 

Dette arrangementet er både fysisk og digitalt. Påmeldte til den digitale sendingen vil kunne følge direktesendingen på denne nettsiden, hvor den tilgjengeliggjøres i forkant av møtet. Medlemmer og ikke-medlemmer får enkelt tilgang ved å logge seg på sin profil.

Velkommen!

Hold deg oppdatert med nyhetsbrevet vårt! Jeg vil motta nyhetsbrev!

Vil du dele dette med ditt nettverk?