14. oktober 2025 kl. 17:30 - 19:30
Rosenkrantz' gate 7, 0159 Oslo (inngang fra Kristian IVs gate)
Velkommen til en trippel-boklansering med Rima Iraki, Odd Karsten Tveit og Sidsel Wold. Hver for seg tar de oss med inn i sine nyeste bøker, med personlige, sterke og innsiktsfulle fortellinger som belyser konflikten mellom Israel og Palestina fra ulike ståsteder. Her får du et dypdykk i krig, flukt, makt, håp og motstand, sett gjennom tre erfarne og engasjerte blikk. Til slutt møtes de i en felles samtale om veien videre: Finnes det rom for håp, og hvordan kan vi forstå veien fremover i en region preget av dype motsetninger og langvarige traumer?
17:00
Dørene åpnes for mingling, servering og boksignering
17:30
Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening
Velkommen
Rima Iraki, samfunnsredaktør, Romerikes Blad og forfatter av «Flukten fra Palestina»
Odd Karsten Tveit, journalist, tidligere Midtøsten-korrespondent for NRK og forfatter av «I Mossads blodspor»
Sidsel Wold, journalist, NRK og forfatter av «Israel – et land i kamp med seg selv»
Sterke fortellinger om krig, flukt, makt, håp og motstand i en region preget av dype motsetninger og langvarige traumer
Yama Wolasmal, Midtøsten-korrespondent, NRK, er kveldens bademester (tbc)
19:30
Samtalen avsluttes. Mingling, servering og boksignering fortsetter
21:00
Takk for i dag
Om boken «Flukten fra Palestina», skrevet av Rima Iraki
Bestefaren hennes flyktet fra Palestina i 1948. Foreldrene hennes flyktet videre. Selv er Rima Iraki født i Øst-Berlin, som tredje generasjon på flukt.
De sa alltid at de skulle hjem igjen til Palestina. De skulle bare være borte i noen uker, til det ble trygt. Flukten, alle de nye landene – alt var midlertidig. Over et halvt århundre senere virker det mindre sannsynlig enn noen gang at Rima Irakis familie skal kunne vende hjem.
Som programleder i Dagsrevyen og Urix rapporterte Iraki i mange år om krig, konflikt og flyktningstrømmer. Nå forteller hun for første gang sin egen sterke familiehistorie. Denne velskrevne fortellingen viser krigens konsekvenser gjennom tre generasjoner, og tar oss tett på storpolitikkens menneskelige omkostninger. Den handler om oppbrudd, om stadig å måtte slå nye røtter, og om håp, motstandskraft og identitet.
Om boken «I Mossads blodspor: Fra skyggekrig til folkemord», skrevet av Odd Karsten Tveit
I Mossads blodspor er en rystende beretning om den hemmelige spionkrigen mellom Israel og den palestinske frigjøringsbevegelsen fra 1970-tallet, der hovedpersonene er Mossad-agenten Sylvia Rafael og palestineren Ali Hassan Salameh, som Mossad ga kodenavnet «Den røde prinsen».
Odd Karsten Tveit forteller om nådeløse attentater, brutale drap, og en historisk fiasko for Mossad på norsk jord. Leserne får bli med inn i skyggene der e-tjenester og agenter utfører lyssky gjerninger. Det er en blodig historie der fiendene er bundet til hverandre i en endeløs voldsspiral.
Skyggekrigen blir til full krig på 1980-tallet, der Israel ønsker å skaffe seg kontroll over nabolandet Libanon og drepe Yasir Arafat. Bokas siste del tar for seg det dramatiske Hamas-angrepet mot Israel i oktober 2023 og Israels krig mot palestinere på Gazastripen, en krigføring som utvikler seg til et folkemord.
Om boken «Israel – et land i kamp med seg selv», skrevet av Sidsel Wold
Da Hamas angrep 7. oktober var Israel allerede et ulykkelig og delt samfunn, et svekket samfunn med sterke interne motsetninger.
I tiden etter har regjeringens manglende vilje til å redde ut gislene, den påfølgende krigen mot Hamas, mangelen på statlig beskyttelse og de politiske drakampene rystet og endret det israelske samfunnet. Hverken sekulære, konservative, ultraortodokse, bosettere eller palestinere som er israelske statsborgere, er upåvirket av denne stormen.
I «Israel – et land i kamp med seg selv» stiller Sidsel Wold spørsmålet om Israel vil overleve den dype splittelsen innad. For den største trusselen kommer ikke utenfra. Den kommer fra motsetningen i den israelske befolkningen selv.
Vi takker Kagge forlag som gjør dette trippelbokbadet åpent og gratis for alle.
I bokbadet får du i tillegg til en tête-à-tête med forfatterne, lett servering og personlig signerte bøker!
Du kan stille spørsmål i forkant via @polyteknisk i sosiale media.
I Polyteknisk Forenings bokbad-serie, #PolyBok, får du et nært møte med forfatterne bak nyutgivelser og annen aktuell sakprosa. Med utgangspunkt i forfatternes bøker, åpner vi opp for den ærlige og uredde samtalen om dagens viktigste temaer.
Ta gjerne kontakt med styret i PF Geopolitikk for innspill.
Velkommen til #PolyBok med Rima Iraki, Odd Karsten Tveit og Sidsel Wold!