foto: Polyteknisk Forening

Lytt til #PolyPod: Panteeventyret

Publisert: 28. januar 2022

PF Bærekrafts serie «Full sirkel» tar deg med på en reise i det sirkulære landskapet med engasjerte og kunnskapsrike guider. I denne 14. episoden møter du to av de fremste pionerene innen norsk industrihistorie og sirkulærøkonomi; brødrene og gründerduoen Petter og Tore Planke. I 1972 etablerte de TOMRA – selskapet som i dag står for rundt 75 prosent av verdensmarkedet for pantemaskiner.

Lytt til samtalen mellom:

  • Petter Planke, norsk industrigründer av TOMRA
  • Tore Planke, norsk industrigründer av TOMRA
  • Ida Pernille Hatlebrekke, Head of Climate and Environment i Møller Mobility Group og styreleder i PF Bærekraft

Brødrene Planke fikk Norwegian Tech Awards Hederspris i 2021. TOMRA har ført sirkulærtankegangen videre til stadig nye områder som sorterer og gjenbruker det som for andre betegnes som avfall. Som global industrileder i pantemaskinbransjen og teknologileder innen ressursoptimalisering, er TOMRA’s historie noe vi kan lære mye av. Hvordan har tanken om gjenbruk endret seg siden 70-årene? Og hvilke faktorer har vært avgjørende for å lykkes?

I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.

Ta gjerne kontakt med Styret i PF Bærekraft!