Lytt til #PolyPod – Full Sirkel: Hvordan kan gjenbrukte tekstiler få nytt liv?

Publisert: 27. mars 2023

Nordmenn ligger på forbrukstoppen i Europa og konsumerer rundt 80.000 tonn tekstiler hvert år. Kun 1-3 % av dette gjenbrukes eller gjenvinnes i Norge, mens mesteparten av dem blir eksportert for sortering, gjenbruk og gjenvinning i andre land. Hva skjer når de brukte tekstilene fortsetter sin reise på globale gjenbruksmarkeder? og hvordan kan vi sikre at det ikke ender opp som miljøskadelig avfall i Chile eller Ghana? Kan gjenbruk bli et obligatorisk stoppested før gjenvinning? 

Lytt til samtalen mellom:  

  • Kristin Voll, daglig leder for Røde Kors Tøy og Tekstil AS 
  • Kristine Berg, sustainability manager, TOMRA og styremedlem, PF Bærekraft
  • Ida Hatlebrekke, leder for klima og miljø, Møller Mobility Group og styremedlem, PF Bærekraft

I denne episoden lærer du om tekstilflokens mange utfordringer og mulige løsninger. Du lærer om hvordan innsamlingen av tekstil er organisert i Norge og om verdikjeden til tekstilene. Om gjenbruk er bedre enn gjenvinning og om hvilke virkemidler man kan ta i bruk for et sirkulært kretsløp.  

I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.

Ta gjerne kontakt med Styret i PF Bærekraft!