Bli medlem i Polyteknisk Forening for å få tilgang til dette innholdet. Bli medlem

Publisert: 09.08.2016

Klimavennlig, bærekraftig og sunn mat – må vi endre livsstil for å få det til?

15. september 2016 kl. 06:00 - 08:00

PF Livsgrunnlag og Miljøtrusler (PF-LM) sammen med PF Helse og Norsk selskap for farmakologi og toksikologi (NSFT) inviterer til frokostmøte i Klubben Håndverkeren.

Klimavennlig, bærekraftig og sunn mat – må vi endre livsstil for å få det til?

Frokost serveres fra 8-8.15

Kjøttproduksjon bidrar til å øke de globale utslippene av klimagasser. For mye rødt kjøtt og kjøttprodukter er helseskadelig og kan føre til både kreft, hjerte- og karsykdommer, fedme og diabetes. Sykdommer som er en stor belastning for den enkelte og for samfunnet. Spesielt ser rødt kjøtt til å øke kreftrisiko, og helsedirektoratet fraråder å spise mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

Temaer vi ønsker å belyse:
«I hvilken grad og hvordan bidrar rødt kjøtt til klima- og helse- problemer, og hvordan kan vi øke folks forbruk av sunn mat?»

Program
8.15  – Velkommen ved Forskningssjef Jørn A. Holme, PF-LM, NSFT og FHI

Kilder til klimagasser i Norge (5-10 min),
Seksjonsleder Solrun Figenschau Skjellum, Miljødirektoratet

Kjøtt og helse – med et sideblikk til klimaspørsmålene (20 min),
Forskningssjef Helle M. Meltzer, FHI

Fettsammensetningen i kjøtt og betydning for helsa? (5-10 min),
Professor Anna Haug, NMBU

I hvilken grad er forbrukerne opptatt av disse spørsmålene? (5-10 min),
Forsker Annechen Bahr Bugge, SIFO

Hvordan formidle råd om mat? (5-10 min),
Journalist Ingeborg Senneset, Aftenposten

Regjeringens synpunkter på problematikken (5-10 min),
Statssekretær Maria Bjerke, Høyre

Lege og leder, Tanja Kalchenko, Helsepersonell for plantebasert kosthold (3 min)

Debatt med alle foredragsholdere og spørsmål og kommentarer fra salen.

Presentasjoner

Kilder til klimagasser i jordbruket – Solrun Skjellum

Kjøtt og helse – med et sideblikk til klimaspørsmålene – Helle Margrete Meltzer

Jo mer plantebasert jo bedre – både for helsen, miljøet og
helsebudsjettet – Tanja Kalchenko

Klimavennlig, bærekraftig og sunn mat – må vi endre livsstil for å få det til – Jørn A. Holme

Fettsyresammensetning i kjøtt og betydning
for helsa – Anna Haug

Skyld, skam og dårlig samvittighet – hvordan velge rett? – Annechen Bugge

Vil du dele dette med ditt nettverk?