Bli medlem i Polyteknisk Forening for å få tilgang til dette innholdet. Bli medlem

Publisert: 10.10.2019

Temakveld med siste nytt om CO2-håndtering: Status etter forprosjektet – hvordan kommer vi oss videre?

5. november 2019 kl. 16:30 - 19:30

Du er invitert til temakveld med siste nytt om de konkrete prosjektene for å etablere en fullskala fangst- og lagringskjede for CO₂ knyttet til norsk industri og aktører på norsk sokkel.

Forprosjekteringen for det norske fullskala demonstrasjonsprosjektet for CO₂-håndtering leveres i slutten av oktober. Vi markerer innlevering av forprosjekt-studiene og setter søkelyset på veien videre.

Du møter:

Møteleder Ingvild Ombudstvedt, Daglig leder,  IOM Law

  • Rikard Gaarder Knutsen, Statssekretær (Frp), Olje- og energidepartementet
  • Trude Sundset, CEO, Gassnova
  • Jannicke Gerner Bjerkås, Direktør CCS, Fortum
  • Per Brevik, Direktør for alternativt brensel og bærekraft, HeidelbergCement
  • Sverre Overå, Project Director, Northern Lights (Equinor, Shell, Total)

Paneldebatt med debattleder Anne Strømmen Lycke, CEO, Norsar

  • Alf Tore Haug, Konsernansvarlig Energieffektivisering, Elkem
  • Pål Mikkelsen, Leder styringsgruppen, Borg CO2 – ‘CCS klynga på Øra’
  • Olav Øye, Seniorrådgiver, CO₂-fangst og -lagring, Bellona

Avsluttende innlegg med BI-studentene

  • Pia Martine Larsen
  • Nicholas James Boyd
  • Rebekka Hushovd

Temakvelden rundes av med fingermat og forfriskninger.

Det er tverrpolitisk enighet om at CO₂-håndtering er viktig for Norge. Men det må bevilges store penger til spleiselaget mellom staten og industriaktørene for å få det til å skje. Et viktig element for å realisere fullskala-prosjektet, er at den norske satsingen følges opp av nye tiltak for CO₂-håndtering både i Norge og internasjonalt.

Investeringene i fullskala-prosjektet vil gi et stort internasjonalt vekstpotensial både for norske teknologileverandører og fremtidig aktivitet på norsk sokkel.

Til temakvelden har vi invitert representanter fra myndighetene og selskapene som har vært med i forprosjektet. De orienterer om status og planer, og deretter blir det paneldebatt med representanter fra relevante industriklynger.

Regjeringen vil vurdere om fullskala-prosjektet skal realiseres når den eksterne kvalitetssikringen av forprosjektrapportene er gjennomført. Planen er å legge forslaget om en investeringsbeslutning frem for Stortinget høsten 2020 i forbindelse med Statsbudsjettet for 2021.

I Statsbudsjettet for 2020 foreslår Regjeringen å bevilge til sammen 628 millioner kroner til arbeidet med fangst og lagring av CO₂; av dette foreslås 215 millioner kroner bevilget til industriaktørenes arbeid med prosjektet i 2020.

Nettverket PF CO₂-håndtering er møteplassen for erfaringsutveksling, nettverksbygging og diskusjon for aktører involvert i prosesser hvor CO₂ er en innsatsfaktor. Blant våre medlemmer er energiselskaper, prosessindustriselskaper, leverandørindustriselskaper, teknologutviklere, forskningsmiljøer, organisasjoner og enkeltpersoner.

Velkommen!

Vil du dele dette med ditt nettverk?