Lytt til #PolyPod – Full sirkel: Når alt telles

Publisert: 20. november 2020

PF Bærekrafts serie «Full sirkel» tar deg med på en reise i det sirkulære landskapet med engasjerte og kunnskapsrike guider. Denne fjerde episoden handler om at den sirkulære økonomien ikke bare endrer hvordan vi utvinner, foredler og forbruker ressurser – den endrer også økonomiske og finansielle strukturer, rammebetingelser og regelverk i samfunnet. Et bærekraftig samfunn tilsier at vi klarer å bli 4-10 ganger mer ressurseffektive enn vi er i dag, noe som krever å frikoble fremtidig økonomisk vekst fra unødvendig sløsing med ressurser.

Hvilke utfordringer har vi i dag innen finans og regelverk som holder oss til den lineære modellen og hvilken rolle spiller økonomene i omleggingen til sirkulære forretningsmodeller? Hva vil skje med BNP i overgangen til en sirkulær økonomi? Hvilke virkemidler ser ut til å fungere?

Lytt til samtalen mellom:

  • Marie Storli, leder i Rethinking Economics Norge
  • Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge
  • Ida Pernille Hatlebrekke, kommersiell leder i Looping

I denne episoden lærer du om den sirkulære omstillingen av økonomien og hvordan forretningsmodellinnovasjon i næringslivet kan drive denne utviklingen fremover. Du får konkrete eksempler på norske og internasjonale regnskaps- og skatteregler som fremmer eller hemmer levetiden på produkter og gjenbruk av innsatsfaktorer. Du hører også om markedsdreiningen til sirkulære forsyningskjeder og mer tjenestebaserte modeller som holder ressursene i kretsløp så lenge som mulig.

Tre norske økonomer har fått Nobels minnepris i økonomi; Ragnar Frisch i 1969, Trygve Haavelmo i 1989 og Finn E. Kydland i 2004. Kanskje kan en ny norsk økonom få prisen for en sirkulærøkonomisk modell dette tiåret?

I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.

 

Liker du #PolyPod, støtt Polyteknisk Forening via Vipps til 81911 nå!