Q&A med Jørn Bremtun

Publisert: 10. august 2018

– Litt kaos med andre ord, som livet mitt ofte er

Vi ønsker å fremme de dyktige menneskene som er med på å drive Polyteknisk Forening fremover. Det kreves engasjement, handlingskraft og kunnskap for å skape en arena hvor samfunnsaktuelle tema kan adresseres fritt. En gang i måneden legger vi ut et kort intervju med en nøkkelperson fra foreningen. Denne gangen har vi tatt en prat med Jørn Bremtun. Se flere intervjuer her.


Hvilken rolle har du i Polyteknisk Forening?

– Jeg er medlem av hovedstyret, og det har jeg hatt gleden av siden 2015.

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i foreningen?

– Polyteknisk Forening har alltid sett fremover, og omfavner diskusjoner og debatter om hvilke muligheter og utfordringer som følger i kjølvannet av vitenskapelige fremskritt, ny ingeniørkunst og praktisk anvendelse av teknologi. I vår tid er dette mer relevant og mer gjennomgripende enn noen gang tidligere. Foreningens lange historie og sterke tverrfaglige sammensetning av nettverk og kompetanse gjør den svært godt rustet til å løfte de store debattene om hvordan teknologi og ny vitenskap vil og bør påvirke våre liv og vårt samfunn.

Hva er det mest spennende som skjer innenfor digitalisering i Norge?

– Innenfor anvendelse ser vi at flere og flere selskaper tar i bruk maskinlæring og programvareroboter. Dette er første steg i implementeringen av kunstig intelligens — selv om det begrepet er litt pretensiøst. Like fullt er en rekke administrative og rutinepregede oppgaver i ferd med å bli tatt over av maskiner. Bilag leses, posteres og kontrolleres elektronisk, og mange av e-postene man sender til servicefunksjoner blir både lest og besvart av en programvarerobot. Fjellinjen er et av selskapene som har tatt denne teknologien i bruk, om jeg skal nevne et eksempel. Skytjenester gjør denne teknologien tilgjengelig for mange og betyr at skala og stor investeringsevne ikke er tvingende nødvendig for å utvikle spennende løsninger. Dessuten håper og tror jeg at det skjer veldig mye spennende i alle de nye oppstartsvirksomhetene. Her bare venter jeg på flere spennende nyheter, nye forretningsmodeller og lanseringer.

Hvilket teknologisk fremskritt venter du på?

– I dag har vi så mye teknologi tilgjengelig at mye av den spennende innovasjonen skjer innenfor anvendelse. Når man klarer å tenke forretningsmodeller og kombinere teknologier kan det skje utrolig mye spennende med allerede tilgjengelig teknologi og prosessorkapasitet. Skal jeg se noen år frem, så må det være når vi kombinerer informasjonsteknologi, sensorteknologi og nanoteknologi — da står vi overfor en helt ny tidsalder.  Sensorer i kroppen kan varsle uregelmessigheter, svulster og annet på et tidlig tidspunkt og således forhindre sykdom og for tidlig død. Her får jeg lyst til å sitere litt fritt fra Yuval Noah Hararis «Sapiens: A Brief History of Humankind»: Vitenskapen sier ikke høyt at den jakter på det evige liv, men det er det den egentlig gjør.

Hvis livet ditt var en film, hvilken sang ville vært kjenningsmelodien?

– Oi, da tror jeg det måtte ha blitt Thåstrøm med «Bluesen i Malmö». Rufsete, sart og vemodig, men med en offensiv og intens undertone. Litt kaos med andre ord, som livet mitt ofte er, men fint allikevel!