Hold kjeft eller gå på dagen! – Hvorfor er det så få som våger å ha en stemme?

14. oktober 2015 kl. 16:00 - 16:00

Vi spør oss om hvorfor de som gir tydelig beskjed når noe er galt eller loven brytes, ofte sitter igjen som den store stygge ulven, der de ofte mister både jobb og eget nettverk. Hvorfor er det slik at de nærmeste svikter når det stormer som verst og vi trenger dem som mest?

Norge omtales som et umodent land hva angår det å si i fra og stå opp for det som er rett, og med det kan det ligge mange farer. Hvordan kan Norge bli et mer modent land, der ærlighet, rederlighet og tydelighet premieres? Norske ledere er også de mest konfliktskye i Norden i følge en stor undersøkelse. Kanskje vi trenger flere gode ledere og rollemodeller i ulike varianter, som våger å gå foran hva angår tydelighet? Dessverre er det ofte de som er løsningen på utfordringene som forsvinner fra virksomheter først, og det blir ofte utformet taushetsklausuler og gitt munnkurv istedenfor å forsøke å sammen finne gode løsninger.

Er det et slikt samfunn vi ønsker å være en del av?

Velkommen til debatt!

Innledere:

Ellen Sue EwaldPartner Tysvar LLC
Tok opp kampen mot UD, etter forskjellsbehandling og grov underbetaling sammenlignet med en mannlig kollega. En viktig stemme i kampen for likelønn og mot forskjellsbehandling i organisasjoner. Saken hennes synliggjorde også en svært usunn ledelseskultur og viste viktigheten av å «bruke sin stemme» mot dysfunksjonell ledelse.

Hanne Kristin RohdeForedragsholder, forfatter og blogger
Hanne Kristin har jobbet i politiet i 25 år, de 5 første årene som politiadvokat, de siste 20 årene som leder. I 11 av disse årene i toppledersjiktet; fra 2008-2014 som politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt.

Maria Amelie, journalist, forfatter og gründer
Maria Amelie er en russiskfødt forfatter og journalist som ble kjent i Norge som forfatter av boka Ulovlig norsk. Boka er basert på hennes egne dagbøker, blogginnlegg og memoarer om hverdagen som en person uten lovlig opphold i Norge. Hun har siden tatt en mastergrad ved NTNU i Trondheim og jobbet som journalist i Teknisk Ukeblad de fire siste årene. Hun har nylig valgt å gå sine egne veier og slipper snart sin fjerde bok om Norske varslere. Hun er kåret til årets start-up-journalist 2015 og har holdt flere TED-talks. Her kan du se hennes seneste TED-talk om: «Have we accepted the world where human rights are not for everyone?»

Nassima Dzair, sosial entreprenør i InterBridge
Jobbet i FN, har sterkt fokus på likestilling og kvinners stemme. Hun har blant annet holdt en TED-talk i Algerie om «The potential in shifting perception»

Siw Priscilla Selheim, rekrutteringsbransjen
Har jobbet i rekrutteringsbransjen i en årrekke, og har satt fokus på ukultur og tausetsvitner i bransjen. Hun har blant annet skrevet et blogginnlegg om en sterk ukultur i rekrutteringsbransjen, der folk knebles til taushet.

Vidar Strømme, partner advokatfirmaet Schjødt
Vidar arbeider særlig med prosedyre og tvisteløsning, med spesielt fokus på saker om olje og gass, og medierett. Han begynte i Schjødt i 1993, og hadde før det en omfattende erfaring, blant annet fra regjeringsadvokaten og som statsadvokat. Vidar er utdannet ved Universitetet i Oslo, og har møterett for Høyesterett. Vidar Strømme har siden 1. januar 2015 ledet Schjødts styre. Han skrev nylig en artikkel i aftenposten om «Varsling: Reglene er modne for skraphaugen«

Vil du dele dette med ditt nettverk?